Ferdivedaasje

Ferdivedaasje is gecomponeerd in opdracht van fanfare Euterpe uit Beetsterzwaag. 13 april 1997 is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van fanfare Euterpe. Op die dag overleed een van de muzikanten, Onno, aan de gevolgen van een ernstig ongeval, op twintigjarige leeftijd. Een zeer groot verlies voor familie, vrienden en ook de fanfare. Op de rouwkaart stond:" Geen bloemen. In plaats daarvan kan men een gift geven voor Onno's grote liefde, fanfare Euterpe.

Onno's muziekkoffer staat bij de deur, daar kan een ieder wat in doen." De gift ging naar de fanfare en in overleg met de familie werd besloten om een compositie ter nagedachtenis van Onno te laten schrijven. Na een gesprek met de nabestaanden en de dirigent van de fanfare werd de componist Leon Vliex een ding heel duidelijk: Dit kon geen treurwerk worden.

Onno was namelijk een echte levensgenieter. Overal waar wat te beleven viel, was hij van de partij. Anderen helpen deed hij met plezier. Als hij wat fout deed, dan maakte zijn ontwapende lach alles weer goed. Hij was een echte gangmaker. Naast dit bruisende leven, kon hij ook enorm genieten van de natuur. Met zijn boot op het water of een middag stil aan de kant van het water zitten vissen. Leon Vliex heeft geprobeerd deze karaktertrekken van Onno in deze compositie tot uiting te laten komen. Het vrolijke, humoreske, maar ook de bedachtzaamheid. Ferdivedaasje is Fries voor vermaak, tijdverdrijf, ontspanning. Een woord dat onlosmakelijk met Onno verbonden was.

Klik hier om het stuk te beluisteren (uitgevoerd door Ons Genoegen tijdens het BAAM festival):

Componist: L. Vliex
Copyright: 1998, Bronsheim Muziekuitgeverij

Laatst aangepast op zaterdag 11 juli 2009 08:41